vrijdag 18 april 2014

Caramelkoek met walnoten




Bij een speurtocht op het internet kwam ik op de site van Yummyinmytummy. Een leuke website waar een heleboel lekkere recepten te vinden zijn. De Rocky caramel kwam daar ook vandaan. Deze koek staat ook op die website en ik vind hem echt waanzinnig lekker. Snij maar kleine stukjes af want door de noten is het behoorlijk machtig en zo doe je er nog wat langer mee.


Ingrediƫnten


Voor de bodem:


·         180 grambloem
·         50 gramkristalsuiker
·         1 theelepelvanille-extract
·         100 gramroomboter
·         Snufje zout







Voor de bovenkant
·         300 gramwalnoten
·         150 gramroomboter
·         100 gram heldere honing
·         115 gramlichtbruine basterdsuiker
·         1,5 eetlepel ongeslagen slagroom




Bereidingswijze:
1.       Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de onderkant van een bakvorm van 23 x 23 cm met bakpapier.
2.       Meng de bloem, suiker, de vanille en het zout in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Kneed het nu goed door totdat je een samenhangend (niet kruimelig) deeg hebt.
3.       Duw het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. De bodem is vrij dun, maar dat hoort zo. Bak de onderkant 12 – 14 minuten in de oven of totdat de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
4.       Verwarm de oven opnieuw voor op 180°C. Hak de walnoten grof.
5.       Meng de boter, honing en basterdsuiker in een steelpannetje. Laat op laag vuur smelten en blijf roeren totdat de suiker opgelost is (breng het mengsel nog niet aan de kook).
6.       Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 3 – 4 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg de slagroom en de walnoten toe en roer door elkaar. Schep het mengsel meteen op de afgekoelde bodem en verdeel gelijkmatig over de koek.
7.       Zet de koek in de oven en bak de koek nog eens 25 minuten of totdat de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Dek af met folie en zet een uur in de koelkast of totdat de koek goed koud is. Haal hem vervolgens uit de koelkast, pel het bakpapier eraf en snij de koek in stukken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten