Dit is een
heerlijk zomer recept. Met een lekker stukje gegrild vlees of vis is het een
lekkere maaltijd. Op vakantie heb je vaak wat brood over en dat wordt dan al
snel oud. Ik vind het dan zonde om het brood weg te gooien en met dit recept
kan je het brood toch nog gebruiken.
Panzanella is
ontstaan in de volkskeuken van Toscane en Umbrië en is een ideale bereiding om
je oud brood in te verwerken. Als je de ansjovis weglaat en vervangt door
bijvoorbeeld blokjes mozzarella, kan je het evengoed zien als een vegetarische
salade. Maak de panzanella een uurtje of twee van te voren: het tomaten sap en
de dressing kunnen dan goed in het brood trekken. De smaken komen dan nog beter
tot hun recht.
De ingrediënten
in dit recept zijn voor 4 personen. Je kan naar wens de hoeveelheden aanpassen
naar meer of personen
Ingrediënten
·
1 oud wit brood (bv. Stokbrood of ciabatta)
·
4 rijpe tomaten
·
1⁄2 komkommer
·
1 rode ui
·
1 eetl. kappertjes
·
50 gram ansjovis (op olie)
·
bosje platte peterselie
·
2-3 eetlepels olijfolie
·
1 citroen
·
peper
·
zout
·
provinciaalse kruiden
Bereiding
·
Scheur het brood in kleine stukjes (dobbelsteentjes). Snij de tomaat in
partjes en de komkommer in grove stukken. Pel de rode ui en snij ze middendoor.
Snij de ui vervolgens in zeer fijne halve ringen, of in piepkleine snippers. Doe
de stukken tomaat, komkommer en rode ui in de schaal met brood en voeg er de
kappertjes aan toe.
·
Hak de olijven grof. Laat de ansjovis uitlekken en snij de visjes grof. Spoel
de peterselie en snij het in grove snippers. pers de citroen uit.
·
Maak een dressing van olijfolie en het citroensap en voeg naar smaak peper
en zout toe. Schenk een royale scheut dressing over de salade. Hussel de salade
goed zodat de dressing goed over het brood verdeeld wordt.
·
Dek de salade af en zet ze 1 tot 2 uur in de koelkast voor het beste
resultaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten